czwartek, 5 marca 2015

Bezglutenowy, bezmleczny czwartek placuszki jaglane /gluten free lactose free Thursday millet pancakes

Co można robić czekając na lotnisku? Można się zamartwiać jak moi chłopcy przetrwają beze mnie, czy Tygrys będzie spał w nocy, czy zapalenie oskrzeli nie przerodzi się w coś gorszego bez mojego czujnego oka. Albo można posta napisać o pysznych placuszkach.
Po 12 miesiącu
Czas przygotowania: 15 minut
Ok 10 dużych placków
Szklanka mleka roślinnego + 1/2 szklanki
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki mąki owsianej
Jajo
Łyżka cukru trzcinowego
Szczypta soli
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Opcjonalnie owoce: maliny, jagody. Mogą być mrożone
Pół szklanki mleka zagotować. Dodać płatki i połowę cukru i gotować 3 min.
Połączyć wszystkie składniki i smażyć na złoto z obu stron na wolnym ogniu.
Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mleko lub mąkę.
Podawać z miodem, syropem klonowym lub bezlaktozowym jogurtem.



What can you do while waiting on the airport? Well many things. You can stress out for example how your boys will survive without you. Or will Tigger be sleeping through the night? Or will that awful bronchitis develop into something nastier without my watchfull sight?
Or you can post about these delicious pankaces we've made this morning.
After 12 months
Prep time: 15 mins
Yield: 10 big pancakes
1cup vegetable milk + 1/2 cup
1/2 cup millet flakes
1/2 cup oat flour
Egg
1 tbs brown sugar
Pince of salt
1/2 ts bicarbonate of soda
Optional: raspberries, blueberries. Could be frozen
Bring to boil half cup of milk. Add flakes and cook for 3 mins. Mix all ingredients together. The batter should resemble double cream. Add bit of milk or flour if necessary.
Fry from both sides on a hot skillet till golden brown.
Serve with honey, maple syrup or lactose free yogurt.
G

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...