czwartek, 25 września 2014

Placki ziemniaczane inaczej / Potato pancakes


Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Tym bardziej wcale nie muszą być zawsze plackowate. Mogą przybrać dowolny kształt a granica jest tylko nasza wyobraźnia.

Placki z gotowanych ziemniaków
po 18 miesiącu
porcja dla rodziny
czas przygotowania: 10 minut +
nie można zamrażać

dowolna ilość ugotowanych, osolonych,  potłuczonych ziemniaków (mogą być resztki z obiadu lub kilogram świeżo gotowanych)
1 jajko
mąka pszenna
bułka tarta

Ziemniaki włożyć do miski, delikatnie spłaszczyć, podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć a puste miejsce wypełnić mąką. Dodać jajko i zagnieść.
Dzielić na małe placki, rozwałkowywać podsypując mąką na grubość ok 1cm. Foremkami wycinać dowolne kształty, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Potato pancakes don't have to be boring. They don't have to look like pancakes eaither. They can be in all kinds of shapes, whatever our imagination dictates us.

Potato pancakes
 after 18 months
prep time: 10 minutes +
not suitable for freezing

approx 1kg of boiled, mashed potatoes (or leftovers from dinner)
1 egg
all purpose flour
bread crumbs

Put the potatoes in the bowl, press it with your hand, divide into 4 parts. Take out one part and fill the space with flour. Add egg and mixed it together.
Divide it into small pancakes, rolling on floured surface until they are 1cm thick. Cust the shapes, press both sides into bread crumbs and fry until golden.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...