wtorek, 15 kwietnia 2014

Przemytniczo - Pierś z kurczaka z zielonym nadzieniem

Z warzyw Tygrys najbardziej lubi ogórki kiszone. W każdej ilości. Im kwaśniejsze tym lepiej. Mógłby nimi zagryzać wszystko. Czasem wykorzystywane do zjedzenia obiadu, czyli kawałki jedzenia używają plasterków ogórka jako tarczy maskującej. Nie raz zagryzał nimi ciastko. Po prostu ogórek jest dobry na wszystko. Tak więc warzywka są na razie skrzętnie chowane w zupie, albo zmiksowanym sosie. Od dziś przeszły również w nadziewanym kurczaku. Skład nadzienia to awokado, szpinak i natka pietruszki. Z powodzeniem można dodać paprykę. Awokado, w odróżnieniu od masła, nie wypłynie. Tygrys zjadł całego kotleta, zagryzł miska kaszy gryczanej, na surówkę nawet nie spojrzał. 


Pierś z kurczaka nadziewana awokado, szpinakiem i natką pietruszki

po 18 miesiącu
porcja rodzinna
czas przygotowania: 20 minut
można zamrażać

pierś z kurczaka (2 połówki)
dojrzałe awokado
garść świeżego szpinaku
Garść natki pietruszki
opcjonalnie papryka
2 ząbki czosnku
pieprz, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, czosnek, sos sojowy

Panierka: mąka, jajko, bułka tarta 
W wersji bezglutenowej można użyć maki ryżowej lub gryczanej (maka, jajko, mąka)
W wersji bezjajecznej jajko zastąpić jogurtem

Mięso pokroić na cienkie plastry. Obsypać ziołami i sosem sojowym i odstawić do lodówki. Można to zrobić dzień wcześniej. 
Pietruszkę i szpinak drobno posiekać. Awokado rozgnieść widelcem, doprawić sola, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Wymieszać z zieleniną.
Plastry kurczaka smarować masą i składać na pół. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 10 minut aż mięsko będzie gotowe. 
Można tez upiec w piekarniku. Ok 30 minut w 180C.

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie awokado, szpinaku i natki pietruszki - nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale z chęcią spróbuję. Jestem ciekawa czy to danie będzie mi smakowało :) I tak jak napisałaś, zrobię marynatę dzień wcześniej i odstawię do lodówki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...