wtorek, 11 września 2012

Pulpeciki z mielonego mięsa

Próbuję namówić Tygryska do samodzielnego jedzenia i dziś był mały sukces. Zupa wysysana z tosta, kawałek marchewki i pulpecik. Idealny do malutkiej dłoni, delikatny i soczysty.


po 9 miesiącu
15 sztuk
czas przygotowania: 20 minut
można zamrażać
zawiera żółtko i gluten

Na pulpeciki
szklanka mięsa mielonego (ja miałam królika i indyka)
łyżeczka kaszki manny
żółtko
trochę posiekanej zieleniny: natka, koperek
opjonalnie trochę masełka


Do rosołku:
marchewka
pietruszka
kawałeczek selera
kawałek pora
listek laurowy
ziele angielskie

Włoszczyznę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut by wywar przeszedł aromatem warzyw. W tym czasie dokładnie wymieszać składniki na pulpeciki i uformować małe kulki. 
Zmniejszyć ogień tak by rosołek delikatnie się gotował przy zbyt mocnym płomieniu pulpeciki mogą się rozpaść) i wkładać pulpeciki. Gotować około 10 minut.

Rosołek można wykorzystać jako bazę do zupy. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...