poniedziałek, 4 czerwca 2012

Risotto z brokułami i indykiem

kilka różyczek brokuła
plaster filetu z indyka
łyżeczka brązowego ryżu (użyłam zmielonego w młynku do kawy)
łyzeczka oleju rzepakowego

Filet pokroić w kostkę i ugotować oddzielnie, rozdrobnić.Brokuła podsmazyć lekko na oleju, przykryć wodą (lepiej wcześniej pokroić drobniej, uzyje się wtedy mniej wody) i podgotować kilka minut. Dodać ryż i gotować na wolnym ogniu mieszając aż będzie miękki. Dodać indyka. Zmiksować do porządanej konsystencji.

2 komentarze:

  1. Jak długo gotuje się zmielony brązowy ryż?

    OdpowiedzUsuń
  2. wsypuje go do zimnej wody i gotuje na malym ogniu. jezeli jest dobrze zmielony to okolo 3-4 minut od momentu wrzenia, ciagle mieszajac by sie nie przylalak i nie sklejal. Po przelaniu do miseczki on jeszcze bedzie przez chwile puchł i "dochodzil". Brazowy ryz nigdy nie jest tak miekki jak bialy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...